Friday, September 20, 2013

Review novel: Eksperimen Cinta

assalamualaikum

      Dulu kan, masa form five, masa nak SPM, aku berazam dekat diri aku, tak nak dah leka baca novel. sebabnya, aku, bila dah start membaca, memang aku hanyut tak sedar apa. kecuali kalau baca buku sekolah hehehe. kononnya kalau aku tinggalkan novel, aku boleh hidup secara realiti. tak de la dok leka bergolek-golek dengan buku tebal ratus-ratus muka surat tu. tapi itu pon lepas aku dah puas baca beratus-ratus novel yang aku dah start baca dari darjah empat lagi. amboi. lagi pon masa aku form five tu tak ramai penulis berbakat yang buat cerita ikut taste aku.

     Zaman berlalu, wujudnya sistem download drama korea jepun dekat internet. masa aku mula-mula involve dulu, semangat aku download episod demi episod. sanggup aku habiskan duit elaun KPT buat beli harddisk baru. tapi tu dulu. masa aku tak peduli nak beli makanan, so banyak la duit extra aku. kalau aku tak download pon, semangat pergi blok sebelah nak copy cerita dari kawan-kawan. lepas tu balik rumah, internet laju, download lagi.

       Sampailah sekarang time aku dah tak mampu lagi nak beli harddisk baru, kuota internet pon asyik habis je. dapat pulak baucher buku dari kerajaan tersayang, oh aku dah sedar, baik aku beli novel. jimat elektrik. jimat kuota. walaupun kena keluar duit sikit beli novel, tak pe lah. lagi pun kalau nak compare dengan drama dekat tv3 tiap-tiap hari tu, kadang-kadang aku tak sanggup nak tengok habis pun. geli-geleman. baik aku membaca. jalan jugak otak.

           Tapi semenjak dah besar sikit ni, taste aku dah macam strict sikit. kalau dulu mana jumpa novel semua aku bedal baca. novel tebal gila zaman bila tah dekat library maktab dulu pon aku habis baca. sekarang aku just akan baca novel yang tebal, and cerita pasal orang dah kawen. bukan aku gatal sangat nak kawen, tapi kalau aku baca cerita pasal cinta orang tak kawen ni, menyampah pulak rasa. rasa macam aku involve dalam maksiat dorang pulak. oh ya, dan novel yang ada unsur Islamik sikit. boleh jugak tambah ilmu. tak de nak menggatal je kerja aku. 

         So sekarang, aku dah start dah penuhkan balik rak buku dekat rumah aku dengan novel-novel tebal yang hits-hits sampai semua orang nak buat drama sekarang. baca buku lagi best. tak larat aku nak menengok pelakon tak de ikatan dok main peluk-peluk.

Eh panjangnya mukadimah. kang reviewnya sikit je. ha ni nak bagi tau, most of the novel yang aku ada, memang dari Karya Seni. aku baru je discover publisher ni. tak sangka pulak best-best novel dia. Penulisan2u pun best jugak cuma koleksi aku still sikit lagi. ke sama je dua company ni. entah. yang penting, novel dari Karya Seni banyak yang ikut taste aku. even writer dia kebanyakannya memang baru dalam arena penulisan ni.


Sebenarnya kawan aku suruh buat review untuk dia. tapi alang-alang aku nak review ke dia, baik aku taip je dekat sini. senang.

Sinopsis Eksperimen Cinta

Kali pertama mereka bertentang mata. Masing-masing dah ada pandangan sendiri. Dan tak sangka pula Tengku Aaron ini memang gila orangnya. Sangat-sangat tak terduga sikapnya. Kalau tak gila, apa perkataan paling sesuai nak digambarkan kepada orang yang tiba-tiba ajak kahwin padahal kenal tak sampai dua jam?
Demi syarikatnya, Damia buat keputusan gila juga! Tak ada jalan keluar melainkan cakap, “saya setuju!” Damialetakkan syarat dengan harapan Tengku Aaron batalkan niatnya.
“Awak jangan menyesal pula kahwin dengan saya. Sebab saya ni pisau cukur...”
“Oh, ya?! Kalau cap Gillete Mach3 Turbo, aku lagi suka. Kikislah banyak mana harta aku. Aku tak kisah. Harta aku bertimbun-timbun…”
Gagal dan gagal. Akhirnya bersatu juga! Bagi Tengku Aaron semuanya tak lebih daripada sebuah eksperimen saja. Dan bagi Damia, selagi belum lafaz talak terucap, selagi itulah maruah Tengku Aaron akan dijaga. Berjayakah Tengku Aaron Shah meneruskan eksperimen cintanya? 

 Review: 

Novel ni memang best. jalan cerita dia tak melalut. konflik tak mendera jiwa sangat. bak kata aku, memang bestlah. Lagipon novel ni macam rare gila kau tiba-tiba nak kena kawen dengan orang kaya gila nak mati. tapi lantaklah. kalau tak rare baik tak payah buat novelkan.

Based on apa yang aku dah baca, aku suka watak Damia. jaga aurat, batas-batas pergaulan, tak benarkan lelaki bukan muhrim pegang-pegang dia, tak senang-senang keluar dengan lelaki lain. yang penting, dia taat dekat suami dia even dia tak suka suami dia sendiri. macam ni la bagus. menunjukkan writer ni tak de wild imagination. maknanya writer dia kerja suka definisikan cinta watak dia dengan maksiat. macam dalam novel 'Meh Sandar Pada Aku', Dr Syed tu sangat jaga pergaulan dia. tak de la menyampah aku nak baca novel macam tu. Damia ni perangai dia macam perempuan normal, walaupun cantik, tapi tak de la lemah lembut sangat. dia tau macam mana nak defend diri dia kalau orang kenakan dia. Beauty with brain.

Tengku Aaron pulak, ok, mula-mula ego tinggi tapi lepas tu runtuh habis ego. biasalah kan? nama pun novel. Tapi kadang-kadang rasa macam tak logik bila kasanova solat penuh lima waktu, boleh jadi imam, ye la mane la aku tau lelaki. tapi dia ni, dalam tak suka-tak suka si Damia tu, tetap jaga isteri dia baik-baik. ok lah tu kan.

Watak lain is ok, semua handsome, semua pon cantik, semua pon tinggi semua pon romantis. Penat jugak melayan imaginasi penulis ni. tapi kat mana lagi nak jumpa pakatan lelaki handsome kaya tinggi lagi beriman kalau bukan dalam novel. dalam drama pon tak boleh buat macam tu sebab nanti bajet lari nak bayar pelakon.walaupun nampak sangat writer novel ni peminat cerita korea tapi dimaafkanlah. since novel ni banyak pengajarannya.

Serius aku cakap, masa baca novel ni, bergolek-golek aku gembira baca sebab ayat dia menarik. macam kita cakap hari-hari. tak de la awkward sangatkan nak baca. 

Kalau ikut sinopsis novel ni semua dah boleh agak dahkan last novel ni jadi macam mana. tak penting pon yang tu. yang penting tengah-tengah dia. nak tau silalah beli sekarang. nak pinjam dari aku memang sorry sebab nanti aku nak hantar balik dah novel ni. kalau tak asyik nak menyelak novel je la kerja aku nanti. FYP dah start ni kang kerja dok berangan lagi. 

Yang penting tolonglah writer ni jangan bagi kalau ada producer datang nak mintak jadikan novel ni drama ke filem ke. meluat aku tengok nanti. faham-faham je la kisah cinta orang dah kawen macam mana. cukuplah sekadar ayat, jangan diterjemah dalam tv. tak menarik dah nanti.


6 analisis anda:

Malus domestica said...

bace la buku tulisan ramlee awang mursid, bru takut golek2 pnyer

hananishikido said...

dah baca. nak try yang lain pulak... asyik thriller je. skali skale nak ketawa pulop.

samuel iman Adams said...

sebagai lelaki aku suka ngan watak damia tu..susah nak cari wanita yang boleh jaga suami walaupun x suka..taat giler..ni semua adik aku punya pasal, aku terjebak baca...mula ingat dia gelak2 pasal apa, upanya novel ni....bagi aku mmg baik garapan cerita dia...x berat sangat untuk otak aku proses....

Anonymous said...

Saye baru nak start baca sbb dok baca review. Tp sis, bile bace ayat last sis saye tergelak la.. bukan ap, saye tertarik nak bace pun antara salah satu sbb, soon novel ni akan diadaptasi. Hero fahrin ahmad and heroin izreen azminda. Guane ni sis?? Pape pun, nice review

sky said...

Tgh google sinopsis eksperimen cinta, tgh tgk episod 1 hehe

Alice L said...

Tgh nengok episod satu.. awak x mau didrama n difilemkan.. akhirnya..

klik jika anda berminat

Related Posts with Thumbnails