Saturday, December 31, 2011

checklist of wishlist

masa hujung bulan 12 tahun lepas, aku pernah post pasal wishlist aku untuk tahun ni, 2011 kat sini. memandangkan hari ni hari terakhir untuk tahun 2011, meh kita cek sikit sama ada dah terlaksana ke belum wishlist aku untuk tahun ni.

yang tulisan hitam tu wishlist aku tahun lepas. yang tulisan merah tu komen aku terhadap wish tersebut.
  • untuk tidak lagi selekeh seperti tahun2 sebelum ni. 
    • sungguh tidak best kan azam aku ni? biarkan... selekeh di atas bukan bermaksud aku punya appearance macam orang yang suka merayau-rayau di tepi jalan tu. selekeh aku bermaksud, lepas ni, pandai-pandai la pakai baju matching sikit dengan tudung ke kasut ke seluar ke... ini tak, kalau tudung hitam je yang dah iron, tudung tu je la yang aku tibai nak ke kedai ke ape ke. tambah dekat rumah. lagi la...
    • untuk first sem, aku memang rajin nak bergaya. pakai selendang, pakai kemeja pergi kelas. tapi malangnya, untuk second sem, bila aku mula discover tudung yang senang nak pakai tu, aku mula jadi serabai macam selalu. next sem, aku akan cuba jadi style balik. bosan la jadi serabai.

  • menjadi lebih bergaya dan style sikit dari biasa
    • lagi satu azam tidak best tetapi best kepada aku. lepas beberapa tahun aku jadi stalker, aku mendapati rupanya ramai insan kat malaysia ni yang daring nak bergaya. aku bukan la nak bergaya macam mereka tu, tapi, style sikit la... boring aku asyik ulang style same je. tukar sikit. boleh kan?
    • macam yang aku dah cakap dekat bahagian tulisan merah dekat atas, ni semua salah tudung senang nak pakai tu... sebab tudung tu, aku malas nak lilit selendang, aku malas nak iron tudung bawal. dan akhirnya, baju kolej menjadi pilihan bila pergi kelas dan tudung senang nak pakai menjadi uniform kalau nak pergi mane-mane.
  • beli boot impian
    • ini adalah azam yang membazir. ok, boleh hold dulu sementara aku miskin ni. tapi bila aku tengah kaya nanti, sila jangan terlampau terkejut tengok aku ok.
    • power tak pergi reban pakai boot kaler ni???
    • aku beli aku beli!!!! yang ni wish yang paling berjaya di abad ini. boot yang aku usha waktu aku pergi Parade dulu secara tiba-tiba menjadi murah sebab nak habiskan stock. tapi sebab tak de keje aku nak pakai boot pergi berjalan, akhirnya boot aku dipakai ketika ke reban. sungguh bergayakan aku bersama ayam-ayam sekalian???


  • beli jacket impian
    • ini juga azam yang agak membazir sebab aku dah survey, jacket sehelai, yang cantik, not less than rm30! hoho... namun, untuk melaksanakan azam no 1 dan 2, endure sikit ek.
    • ni pon berjaya!!! tapi yang aku impikan ialah jaket berwarna army green. yang aku beli warna beige sebab yang warna army green hanya terdapat di butik-butik berjenama yang amat mahal sekali. huhu... tak pe la, janji ada kan.

  • tidak menonton pada weekdays
    • ini mesti, untuk mendapat pointer cgpa yang baik lantas mendapat scholarship, meh la kurangkan menonton dan belajar bersungguh-sungguh.
    • ini juga berjaya! wehu!!! tapi walaupun aku tak menonton, aku tetap tak dapat scholarship. memang cgpa aku meningkat, tapi tak de la semeningkat mana. still tak layak untuk mintak mana-mana scholarship... mungkin sebab aku tak belajar bersungguh-sungguh walaupun tidak menonton???

  • baca nota lepas kuliah
    • ini juga perlu, hanani ni, kalau sekali kuliah habis, apa yang dalam kepala otak dia ni pon akan habis jugak. justeru, bacalah nota lepas kuliah...
    • ini tidak berjaya sebab aku dah penat menyalin dalam kelas. nak tengok balik nota pon tak larat... lastnya, esok nak test baru baca. walau bagaimanapun, kalau aku rasa nota yang aku salin bagai nnak gila tu menarik, aku akan pandang la sekali lalu. tapi pandang je la...

  • senyum
    • aku tak tau sekarang, tapi dulu, masa sekolah dulu, orang selalu takut dekat aku sebab mereka kata muka aku muka sombong. adakah sebab aku tak senyum. baiklah, aku akan sedekahkan senyuman paling manis dekat korang lepas masuk new year nanti.
    • senyum juga aku berjaya lakukan. tapi entahlah, aku rasa aku dah senyum habis dah. tapi ada jugak orang takut dengan aku. ape lagi yang harus aku lakukan???

  • tambah aktiviti sunat di tengah malam
    • insyaAllah... lately ni, atau lepas masuk UPM, aku dah jarang buat aktiviti sunat di tengah malam sebab lupa diri tengok movie sampai 2 3 pagi. ingatkan aku kalau aku terlupa.
    • alhamdulillah, first sem aku rajin bangun malam. patutlah cgpa aku menaik. tapi sem ni, roommate dah bertukar. lepas tu keluar pulak cerita blok yang aku duduk ni ada bilik yang menyeramkan. memang aku tak keluar la pukul 4-5 pagi. takut...

  • tidak perlu kurangkan makan
    • sepatutnya ini terjadi. penat je aku tahan makan. berat aku same je. so, aku ambik keputusan, nak makan apa je yang aku nak tanpa risau berat badan aku. penyelesaiannya, ada di bawah.
    • aku praktikkan aktiviti ni masa first sem. tapi hasilnya, pipi aku mengembang dengan semangat sekali. berat apatah lagi. akhirnya, aku terima akibatnya pada second sem tahun ni. aku tak boleh ambik dinner langsung even aku lapar. semuanya gara-gara nak turunkan berat yang dah terlebih masa first sem dulu...

  • exercise
    • mesti... bila aku kata aku nak makan suka hati aku, mesti ada something yang kena kontrol aku. skipping hanani! at least 100!
    • mula-mula je semangat. tapi kesian orang tingkat bawah. pening kepala dorang kalau aku melompat dekat tingkat atas. jadi, cancel.

  • kurus! keding...
    • tak perlulah sampai keding, tapi asalkan berat aku turun sudah. cuti semester hari tu, berapa kilo berat aku naik. ni semua gara-gara mak masak sedap...
    • ini memang fail yang paling berjaya sekali. dah la tak kurus, makin tembam pulak tu. benci...

  • kumpul baju cantik2
    • aku memang suka bab-bab membazir ni. mak aku suka marah kalau aku beli baju lagi. tapi aku mane boleh tahan. aku tengok baju je aku rase nak beli. susahnya...
    • aku ada la beli. tapi tak de la kumpul. mengamuk mak aku kalau tengok aku membeli sesaja. demi menyelamatkan nafsu buas aku ni, sem ni aku tak jejak langsung kaki dekat Times Square. dan selamatlah duit aku...

  • cipta sejarah baru, 4 flat please...
    • banyak pengorbanan aku kena buat ni... sila beri semangat kepada aku.
    • ni pon fail. belajar malas nak 4 flat. dalam mimpi je la...

  • tidak menghabiskan duit untuk makan
    • memang aku kata boleh makan apa sahaja yang aku nak tapi, sila berpada-pada ok!
    • ini menipu. sekali keluar memang aku tak pandang langsung dah McD dengan KFC. konon tak elok untuk kesihatan. tapi pergi berbelanja dekat Subway, secret Recipes, The Chicken Rice Shop dan banyak lagi... memang sem ni duit aku habis dekat makan je la...

  • kurangkan perasaan lapar sentiase
    • aku yang tak pernah kenyang, sila selalu kenyang.
    • aku memang kenyang, tapi roommate aku yang sentiasa lapar memaksa aku melahap bersama-sama mereka. dan lastnya aku yang over makan dari dorang. tapi sem ni, aku selamat. tidak lagi melahap sentiasa.

  • kembali menjadi anak dare yang amat rajin sekali
    • aku makin malas ke? entah. tapi lepas adik aku dah besar ni macam seronok pulak jadi mandur. rase macam supervisor yang ade banyak power tapi masih takut kepada penguasa yang lagi power iaitu mak aku.
    • yang ni aku tak sure dengan diri sendiri. adik-adik aku dah besar-besar. semakin gembira pula menjadi pengarah terulung untuk adik-adik aku bila perants aku tak de. tapi tugas aku sebagai tukang cuci rasmi dekat rumah tu tak pernah ada pewaris. asal bab-bab cuci mesti muka aku. yang ni aku buat bukan sebab rajin, tapi terpaksa. ye lah, tak de pewaris...

  • bangun tidur seperti mase form three and before
    • dulu aku bangun awal... tak macam sekarang ni. betul, dulu aku gila disiplin la... sebab, dulu tak de laptop... tak boleh tengok tv sampai tengah malam sebab bapak marah. sabar2...
    • yang ni berjaya sikit je. kalau tima aku kena pergi reban memang aku bangun awal. tapi kalau time free, aku memang sayangkan katil aku.

  • kembali menjadi student cemerlang ( aku pernah cemerlang ke? pernah kot...)
    • suatu masa dahulu, aku selalu gembira dengan result exam aku. kini tidak lagi. elok-elok dah banyak subjek markah elok, mesti ade black hole satu. isy, tak best betul.
    • tahun ni aku cemerlang sedikit. sedikit je la. dan sem ni, menurut result test aku dan carry mark aku. aku sedikit yakin untuk result sem ni. tapi bila masuk je study week, semua keyakinan musnah begitu sahaja. tu la, malas sangat nak belajar kalau tak de paksaan...

  • isi blog ni dengan perkara berfaedah
    • aku ni kan suka merapu, taip je ape yang aku rasa tak larat nak cerita dekat kengkawan aku dan selalu menaip tanpa sedarkan diri. lepas ni, semoga blog ni padat dengan isi yang berhikmah lebih dari biasa.
    • ini terpulang pada pembaca. berfaedah tak isi blog aku?

  • tak malas nak pergi jogging
    • tapi memang aku malas pon, untuk pergi jogging aku kena tukar seluar dan baju yang sesuai, malas nak pakai tudung, malas nak keluar bilik, malas nak basuh baju banyak-banyak kalau dah peluh. so, better stick to jump rope je la...
    • nak joging... tapi tak de siapa nak teman aku. nak pergi sorang-sorang takut. ada anjing... besar-besar pulak tu. karang aku bukan joging. tapi lari pecut jarak jauh sebab kene kejar dengan anjing.

  • tak copy and paste lab report org lain lagi
    • ini kerja aku dari sekolah menengah lagi. tapi sem 3 asasi dulu ada improvement sebab orang pulak yang tiru lab report aku. ini buka sebab aku hebat atau yang sewaktu dengannya,  tapi sebab aku cepat nak reka ayat sendiri dengan  aku dah cari siap-siap ayat tu dalam reference book. tak pe kan, yang penting aku buat sendiri.
    • full improvement for this year. aku buat sendiri semua lab report aku. tapi ada la rujuk sikit-sikit lab report orang. tapi aku tetap bangga dengan diri sendiri sebab aku tetap berusaha untuk lab report aku sendiri. hahaha

tu je la wishlist aku tahun lepas. ada yang berjaya, ada yang fail. tahun ni, aku malas nak wish apa-apa. cuma berharap yang terbaik untuk apa je yang aku buat. semoga berjaya!

p/s: jutaan terima kasih dekat orang yang bagi hadiah untuk birthday dekat aku tahun ni. ingat tak de sape nak bagi. ada rupanya. tenkiu tenkiu...

Wednesday, December 28, 2011

i've turned 20...

akhirnya, semalam aku masuk jugak ke alam 20-an...

terasa muda bila birthday hujung tahun, tapi sedikit menderita sebab buat IC lambat, tak dapat buat pengesahan sendiri waktu kawan-kawan semua dah 18 tahun, nak mengundi pon lambat lagi...

tapi apa aku kisah, asalkan birthday aku masa cuti hujung tahun. cuma tahun ni je birthday aku bukan waktu cuti, tapi aku cuti kan jugak sebab dalam masa study week.

terima kasih tak terhingga buat kawan-kawan dan family yang wish dekat aku even tau birthday aku dekat facebook je...
kurang-kurang rajin jugak la lagi nak taip wish tu kan. thanks...

untuk yang janji nak bagi hadiah, sila bagi untuk mengelakkan aku tuntut sampai tahun depan. ok, tahun depan lagi beberapa hari lagi.

ok, cukup dengan kisah bahagia.
nak cerita kisah hati sedih pulak.

masa birthday aku, ramai sangat orang dekat rumah. so orang pon ingat-ingat lupa je hari tu birthday aku. isk isk isk... nasib baik aku ada dekat rumah. dengan family aku. tak de la nak sob sob sorang-sorang... nak sob sob pon segan.

malam pulak, mak bapak aku sibok ada meeting. maklumla, pilihan raya dah nak dekat. kemain busy mak bapak aku. kalah wakil rakyat.
so, tak de la sambut macam selalu. sedih...

tadi, lepas sampai kat kl sentral, lalu tepi kedai kek. tiba-tiba hati jadi sayu. huhu... nak kek... walaupun aku tak suka sangat makan kek tapi nak jugak rasa sikit kek mahal kat kedai... haha. berlagak. nak kek mahal je... semalam ada jugak aku berangan kot-kot ada orang nak buat surprise kek dekat aku. tapi berangan je la. aku kan memang kesian orangnya...
biarlah. yang penting, umur aku dah masuk umur genap yang memaksa aku jadi dewasa sikit dari sebelum ni. ok la, i try my best untuk jadi lebih mature okai....

Sunday, December 25, 2011

tak nak...

pada suatu petang yang tak berapa nak hening...

mak aku bercerita dekat bapak aku, masa dekat kenduri tadi ada orang tanya,

orang tu: anak yang mana dah bertunang tu???
mak aku: mana ada sape bertunang lagi... belajar lagi semua...

bla... bla... bla...

lepas bercerita, aku, mak aku dengan adik aku sembang-sembang la pasal aku tak de boyfriend lagi bla bla bla....
tiba-tiba mak aku berkata,

tak payah ada boyfriend, nanti mak cari je dekat kome...

dan aku dan adik aku sepakat membalas,

tak nak!!!! biarlah kami cari sendiri... nanti kalau mak cari tak best....

dan tiba-tiba juga, bapak aku menyampuk,

bapak aku: dah la tu sembangnya, pegi mandi.
aku dan adik aku: ok.

nak sembang lebih sikit pon tak bley. ape pon tak bley.

Sunday, December 18, 2011

love, proposed, engaged, married...

dah tengok video dekat bawah ni?



ramai betul share video ni dekat facebook. aku tau pon sebab kawan aku suruh tengok. dah tengok? jealous???

mula-mula aku hesitate nak tengok. bukan apa, aku tak nak bila aku tengok, aku mengharap, aku berangan yang aku dapat lelaki macam ni, orang proposed macam ni, hidup aku bahagia macam ni. takut nanti aku yang kecewa.

well, bagi aku belum masa untuk aku fikir benda-benda macam ni. kalau aku ada cakap-cakap tu, gatal-gatal tu, it's all joke. in fact, aku belum layak untuk fikir pon.

lepas aku tengok video ni, tiba-tiba aku susah hati. aku start fikir bukan-bukan, sempat ke aku rasa hidup macam ni? yes, ajal maut di tangan Allah. tapi kalau aku tak sempat rasa?
sebab tu aku tak nak mengharap.

memang aku malas nak fikir pasal semua ni sekarang, tapi perempuan mana tak nak kahwin, perempuan mana tak nak rasa indahnya bercinta, perempuan mana tak nak hidup dengan lelaki yang boleh comfort kan hati dia bila hati dia runsing.
aku perempuan kan, of course la aku nak rasa semua tu.


tapi sekarang bukan masanya lagi, mungkin orang yang dah ada insan yang bertakhta dalam hati dia akan excited lalu berharap insan tu akan buat benda sama atau lebih romantis lagi dari tu.
tapi bagi seorang perempuan yang belum pernah ada lelaki yang masuk dalam hidup dia kecuali family, macam aku, semua ni menakutkan.

aku takut nak fikir masa depan yang macam ni. aku takut nak mengharap, macam mana kalau apa yang jadi totally opposite dengan apa yang aku harapkan?

jodoh, aku serah dekat Allah, kalau dah ada depan mata, aku serah dekat mak bapak aku untuk tentukan. insyaallah aku tak de masalah untuk tu.

yang aku nak, suami, bukan boyfriend.
so sekarang, bukan masanya lagi. doa je lah semoga aku dapat yang terbaik.
insyaallah...

p/s: 9 hari lagi, genaplah umur aku 20 tahun. its time to become a real mature me. doakan aku akan jadi seorang wanita solehah yang layak untuk dapat suami yang soleh macam orang lain.

Friday, December 16, 2011

Bola Bola Kaki

ehemmm... tangan mula menaip sambil membetulkan tekak yang perit selepas menjerit dengan beria sekali petang tadi.

bukan selalu aku nak tengok bola secara live macam tadi. tapi yang tadi, serius tak rugi.

haritu, lepas dengar announcement pasal final match antara kolej aku dengan kolej yang jugak jiran tetangga kolej aku, aku rasa macam best je kalau pegi. dengan jumlah merit yang on the line nye, apa kata aku pegi. kata aku dalam hati.

mula-mula pegi macam tak semangat sangat sebab kena naik bas, hujan pastu kena bawak payung. tapi, luckily, fello aku yang membawa BMW ajak tumpang pegi stadium. huhuhu! best oi!

lepas dah sampai, player tengah warm up lagi. ouw! mereka nampak semart dengan gaya mereka.
jika dilihat dengan clear, gambar ini nampak blue sedikit. maaf, wrong timing.

masa ni tak ramai lagi yang datang. so suasana tak meriah lagi.

and last,

saya memang sukakan atlit-atlit macam ni. auw! team kolej saya berwarna merah ye.

the game started.

maaf gambar masa game tak de. semangat terlebih sebab kolej aku dah start meriah.
budak kolej lagi satu macam terkedu sedikit sebab team dorang tak score langsung. so, tak terlawanlah sorakan kolej aku yang over tu.

sepanjang match, menjerit je kerja aku. ye la, tengok bola, tak kan nak senyum je kot. tapi, semua kesalahan yang player buat, semua aku tak faham. mak oi, tak berilmu pasal bola langsung aku ni... yang paling aku tak faham sekali, offside. dah bertahun aku dengar perkataan tu, baru hari ni lah aku tergerak hati nak tau offside tu apa. jenuh aku perhati match tadi, ape benda offside tu haram aku tak tau. 

lalu aku search la dekat internet, tak faham jugak. tak pe, nanti aku tanya sape-sape. 

walau bagaimanapun, sekalung tahniah buat team kolej aku bersama dengan tukang soraknya, victory is ours! team kolej aku kalahkan team lawan dengan keputusan 2-0. berbaloi aku isi masa petang jumaat aku.

banyak part-part lawak masa match tadi. player cool je, tukang sorak yang over. normal la tu kan.


the end of match


antara tukang sorak yang terlebih semangat.

setelah perlawanan ni berakhir, satu perkara yang dapat aku konklusikan ialah, budak kolej aku best. aku sayang kolej aku.
*ayat budak tak nak kena buang kolej.*

tapi serius, bagi je apa-apa event dekat budak kolej aku. dorang akan buat dengan semangat sekali. suruh lari, lari... suruh sokong, sokong... suruhlah apa sahaja.

balasannya, merit. walaupun kadang-kadang ada kambing sebagai balasan istimewa.
memang mula-mula hampir semua akan terlibat sebab nak merit, tapi bila dah mula, semua akan lupa niat sebenar and enjoying the game. ni semua sebab budak kolej aku adalah best and i'm one of them!



Mission Impossible: Ghost Protocol. Must Watch Movie!!!

selalu pulak aku review pasal movie baru keluar ye. jangan risau. sem ni last aku boleh ronggeng-ronggeng macam ni. sem depan jangan harap.
okay. hari tu aku bias sebab bagi rating tinggi dekat Ombak Rindu hanya kerana Aaron Aziz. hari ni aku tak bias kot sebab Tom Cruise bukan bias aku. keminatan aku dekat beliau sedang-sedang saja.

cumanya aku nak cakap, this movie is totally amazing!!!
hoho!

i don't have to back up this movie just like what i did to Ombak Rindu, but the casts of this movie really prove to me that a good movie don't really need to have 18SX scene just to make the movie interesting!
and this is why i love this movie. no bed scene, eventhough there are bed in the scene.

this movie also show us various amazing skills that are acted by its own director and main cast, Tom Cruise! wowow!!!
Watch Mission Impossible 4 online
hemsemkan beliau!

scene yang paling power of course la dekat Burj Khalifa, Dubai... siapa berani melekat dekat tallest building in the world semata-mata nak bagi movie jadi power. but Tom Cruise did it! ada yang kata dia buat stunt tu sendiri, ada yang kata dia pakai stuntman. biarlah, asalkan output dia the best...

nerve wrecking scene from our hot Tom Cruise

oh ya, Anil Kapoor made an appearance in this movie! yeah! one of my favourite Bollywood actor! even appearance dia sekejap je, tapi dia berjaya mencuri hati penonton untuk gelak bersama-sama menyaksikan aksi dia.
enough. nak tau lebih pergi tengok sendiri. trailer banyak di youtube.

selamat bergembira!

Wednesday, December 14, 2011

kerenah pak cik driver bas UPM yang lawak sekali

sebelum ni aku pernah cerita dah pasal kerenah pak cik bas ni...

tapi pak cik yang aku mention dulu dah berhenti dah. aku tak sure la dia yang nak berhenti atau dia diberhentikan. redha la sekejap telinga student UPM dari mendengar bebelan pak cik bas yang merepek tu.
tapi sekarang semenjak fakulti baru aku siap, ada lah dua tiga orang pak cik bas baru untuk bawak student UPM pegi fakulti baru yang kemain jauhnye.

dan macam biasa, bebelan-bebelan pak cik bas kembali berkumandang. bukan semua la... ada yang cool dan kesian dekat kami sebab kene pegi belajar fakulti jauh gila. lepas tu panas-panas kena tukar bas. yang tu ok...

cumanya, yang aku tak faham ni pak cik yang asyik nak salahkan student bila naik bas. pak cik ni ikhlas ke tak nak bawak bas ni sebenarnye?

kadang-kadang nak je aku cakap, pak cik, kerja pak cik kan bawak bas. bawak je la... nak bebel apanya lagi...
tapi adab sopan aku yang masih menebal memaksa aku untuk mendiamkan diri di samping takut pak cik bas tu suruh turun dekat tepi highway lepas tu jauh lagi nak balik kolej.

macam tadi. dah la pak cik tu biar student tunggu dekat bas stop panas-panas sebab dia nak pergi makan. kalau ye pon nak makan, bukakla pintu bas tu... tak de nye student nak bawak lari bas tu, kami tak reti pon nak drive bas...
lepas tu, bila pak cik tu dah naik, ada sorang student suruh pak cik tu tunggu kawan dia kejap. pak cik tu kata, " tunggu apanya, pak cik nak cepat ni, pak cik tak de masa ni, pak cik bukan banyak masa sangat nak tunggu-tunggu. pak cik nak makan pon kena curi-curi."

eh, bukan kerja pak cik jadi driver bas memang kene tunggu penumpang ke? pak cik tak banyak masa pak cik nak buat apa. kitorang ni lagi lah tak banyak masa pak cik. nak tunggu bas lagi, nak lari-lari pergi kelas lagi. UPM ni dah la kemain beso nye.

lepas tu bila dah sampai, ada la sorang dua student tengah tunggu bas yang pak cik tu tengah bawak. tiba-tiba, pak cik tu sekali lagi bersuara, " isy! kalau tunggu bas tu sorang-sorang. cuba kalau keluar tu ramai-ramai. masa tu tepat la sikit."

aku dengar nak gelak pon ada, nak marah pon ada. ade ke pak cik tu suruh student tunggu bas ramai-ramai apekehal???

dah la waktu tu tengah hari, bukan waktu puncak pon. memang la tak ramai. lepas tu bukan semua student UPM nak pergi fakulti pertanian. pak cik ni ingat semua jadual student sama ke...

aku faham la kot pak cik tu tak pernah masuk U. tapi logik la, bukan kitorang ni kenal sangat student lain sampai nak janji naik bas sama-sama. tak kan nak mesej dulu kot...

aku tau, pak cik bas tu tak baca pon blog aku, tapi kalau korang nak buat apa pon, ikhlas la sikit. tambah kerja yang berbakti dekat pelajar macam kami ni, pahala besar tau...

p/s: adik-adik yang nak masuk UPM jangan risau, bukan semua pak cik bas macam ni. yang lain cool...
p/s: dialog telah diolah oleh aku. tak ingat sebijik sebijik pak cik tu cakap apa.

Thursday, December 1, 2011

Ombak Rindu yang best sekali

assalamualaikum...

sekali lagi hari ini aku berjoli di The Mines lepas mengalami kekecewaan yang amat parah masa test biostatistik tadi. bayangkanlah, biostatistik ada soalan teori, nak terpengsan aku jawab tadi. dah la objektif, tanda je la jawapan dengan redha. 

maka hari ni, habislah semua test 2 untuk semua subjek bagi sem ni. nak yahoo, tapi still ada final lagi. so dengan cool nye, aku melangkah keluar dari UPM untuk berjimba. hahaha...

untuk pertama kali sejak dari first time aku jejak kaki dalam panggung wayang, ni la first time nya aku pergi tengok movie melayu masa hari pertama filem release pawagam. 
aku memang dah lama teringin nak tengok movie ni sebab hero kesayangan I berlakon, tambah pulak aku dah baca novel ni dari aku sekolah rendah lagi. mesti lah aku excited. nak jugak tengok bayangan aku masa baca novel tu dulu sama tak dengan movie ni. novel tu pon dah hilang dah kulit dia aku rasa.

  aku rasa lah, semenjak dua menjak ni, filem melayu dah semakin ok la kualiti dia. cuma please lah, slow down sikit pengeluaran cerita-cerita hantu yang boleh merosakkan akal fikiran kita semua. buat cerita yang ada moral sikit. bosan aku tengok hantu-hantu dekat Malaysia ni. stop la dulu. aku tengok preview tadi, sampai 2 3 cerita hantu tengah tunggu nak release.


untuk movie ni, rating aku bagi 4.5/5. kurang 0.5 sebab aku tak pasti latar belakang masa dalam movie ni. zaman sekarang kah atau zaman mak aku dulu kah? aku tak sure. sebabnya, pencahayaan dalam movie ni macam cerita zaman mak aku, tapi aku tengok style selendang dia pakai macam zaman sekarang. entah la, tapi jangan risau, kualiti gambar still tak de apa-apa masalah yang boleh aku pertikaikan. *bajet pengkritik pro je*

lepas tu, movie ni ada sedikit kelainan dari novel yang aku baca dulu. seingat aku Hariz tinggal Izzah dalam kondo, tapi dalam movie ni dalam villa yang macam rumah kampung je. ye la, nama pon adaptasi kan, tak kan nak sama sejibik-sejiban. lepas tu aku konfius lagi, cara Izzah pakai tudung mula-mula macam zaman mak aku, tapi dua tahun lepas tu dia pakai macam memang dah zaman sekarang. pening aku. 

mungkin Maya Karin nampak macam tak sesuai jadi Izzah sebab cara dia cakap je dah nampak sangat bandar nya, tapi lakonan Maya memang power. kira jadi la. 

Aaron heroku, tak payah komen lebih-lebih. tengah mengamuk pon still nampak comel. oh abang Hariz... 

Lisa Surihani, memang perempuan yang cool dalam movie ni. ada jugak part-part lawak yang unexpected dari Lisa ni. satu panggung jugak lah gelak. tapi bila dia mengamuk, boleh diterima lah keseriusan dia berlakon. cool! 

Nenek Jijah, aka Datuk Sufiah, please lah, pakai baju proper sikit tak boleh ke. nak sangat tunjuk cleavage dia tu. baju menantu dia yang glemer tu pon lagi sopan dari baju dia.
lantaklah, orang bukan nak tengok sangat dia.

yang lain-lain pon, great acting. tak de part-part yang nampak awkward. so overall, tak de siapa yang akan menyesal tengok movie ni. oh ye, panggung yang aku masuk tadi full house. even tempat duduk depan sekali yang menyakitkan tengkok tu pon ada orang nak duduk jugak.

bak kata Lisa aka Mila dalam movie tadi, redha tu ikhlas, pasrah tu menyerah. oh, aku menyerah rupanya jawab biostat tadi. bukan redha...

lepas ni, aku suggest buat movie dari novel Bicara Hati karya Damya Hanna. kalau movie ni keluar, serius aku orang pertama beli tiket movie ni. calon pelakon untuk watak Tengku Syahran, mestilah heroku yang comel lagi gagah perkasa Encik Aaron Aziz!

P/s: aku baru tau novel Bicara Hati aka diadaptasikan jadi drama. tapi hero nye serious tapi menepati citarasa aku. tak best la cam ni... nak abam aaron yang berlakon....

Wednesday, November 30, 2011

Best season in UPM

kalau dekat oversea ada winter, summer, spring dengan autumn.
dekat malaysia ada musim panas dengan musim tengkujuh.
dekat UPM ada musim buah-buahan. hoho!

musim buah-buahan dekat UPM ni pelik sikit. sebelum ni, aku rasa last musim buah, masa aku asasi dulu. dalam dua tahun kemudian, maknanya sekarang, baru lah berbuah balik. memang la imited edition buah kat sini.

kalau duduk dekat kolej kediaman UPM, seriously kadang-kadang aku rasa macam dekat kampung. depan kolej ada durian dengan langsat, tepi kolej ade rambutan dengan pulasan, jalan depan sikit ada cempedak dengan manggis. semuanya tengah masak ranum pulak tu. kalau dah jalan-jalan dekat depan pokok-pokok tu tiap-tiap hari, maunye tak teringin. meleleh air liur wei.

durian depan kolej aku ni, aku dah tunggu dari dia putik sampai la dia masak gedebuk-gedebuk tiap-tiap hari depan kolej aku. kalau dengar bunyi dia jatuh je, rasa macam nak lari pergi sambut buah tu.

tapi malangnya, buah-buahan dekat UPM ni tak boleh diambi dan dipetik sesuka hati. siap berpagar lagi. kalau tak memang pesta buah-buahan la student UPM. tambah budak kolej aku, maunye berkampung dekat dalam dusun tu.

so, kalau dah buah siri terhad macam tu lagi la student ni tertunggu-tunggu bila boleh rasa. termasuklah aku.
kalau durian memang tunggu tepi pagar je la. nasib la dahan yang terjulur keluar pagar dusun tu memang penuh dengan durian. sebab tu kalau staff UPM nak potong dahan yang terjulur keluar tu student UPM macam nak mengamuk je. dahan kesayangan student tu...

buah lain, tak de cara lain, antara pergi mintak dekat staff yang jaga dusun atau pergi beli, atau...
yang ni jangan buat, pergi curi.

ada orang kata, kalau nampak buah-buahan dekat UPM ni, tapi tak ambik, bodoh sekali, tapi kalau ambik lepas tu kena tangkap, bodoh dua kali. ada sesiapa terasa?

jadinya, aku sebagai student yang UPM yang bijak pandai ni, memang la selalu try nak rasa sebijik dua buah-buah yang ada dekat UPM ni. kalau tak bila lagi aku nak rasa? musim dah la dua tahun sekali. kalau nak tunggu musim lain, dah nak grad nanti la baru rasa.

ala... aku ambik memang niat nak rasa je... betul. tapi kalau dapat lebih dari rasa tu, alhamdulillah. rezeki...
 setakat ni buah yang aku dah rasa, rambutan, durian, cempedak dengan manggis. dan semuanya sangat lah enak sekali.

tak pe, tengok dulu gambar-gambar ni dan telan air liur anda.


nampak tak semangatnya kitorang bila jumpa durian tepi pagar? baju tak sempat salin, pergi makan sorok-sorok takot orang teringin, beg tak sempat tanggal, makan pon tak jumpa kerusi. aku rasa, semua orang akan jadi macam tak senonoh kalau jumpa durian UPM. sedap wooo!!!

yang ni senonoh sikit sebab dia tak gelojoh macam aku. huhu.

makan dengan penuh perasaan terharu. berjaya merasa durian UPM setelah dua tahun lalu rasa durian yang gugur di tepi pagar.

sebenarnya nak dapat durian tepi pagar ni pon ikut nasib la, siapa yang rajin lalu tepi pagar macam aku, dapat la rasa. siapa tak rajin, kena la cari alternatif lain kalau nak rasa jugak...


nampak macam besar, tapi sebenarnya, besar sikit dari tapak tangan je saiznye.

nampak wajah gembira kami?
ingin tahu rahsianya? 
jawapannya...



ini!

first time aku jumpa orang kerat durian bersegi-segi macam ni. amatur. biasalah...

yang menunggu...

yang berusaha...

hasilnya....

kalau nak tau saiz sebenar durian ni, compare kan dengan tangan yang pegang pisau tu. mana lagi besar. 
bayangkan besar tu dikongsi 6 orang... nasib baik ini second time aku rasa...
ni masa kitorang picnic dekat tepi tasik UPM, tu yang ada plastik domino's dekat gambar tu. syokkan UPM, sambil berkelah, boleh menikmati buah-buahan tempatan.

next, 
ni pulak cempedak, untuk yang tak boleh beza cempedak dengan nangka.

wajah gembira insan yang memang teringin makan cempedak sejak beberapa minggu yang lalu.

sorry gambar tak clear sebab tangan vibrate kerana sedang enak mengunyah cempedak. nomnomnom...

ni insan yang jugak teringin cempedak dari beberapa minggu yang lalu.
dah lalu depan pokok ni setiap kali pergi reban, memang la teringin sangat nak rasa barang seketul. sekali dapat, wowowo... berketul-ketul!!!

enak sungguh cempedak ini.

cara aku dengan kengkawan ambik cempedak ni memang totally pro. wuwuwu. bangga sendiri. 
tapi tak boleh ajar sebab elok-elok aku ambik cempedak sebab nak rasa, kalau ajar, esok terus hilang semua cempedak-cempedak yang ada kat pokok tu. mana bole...

gambar manggis dengan rambutan tak dapat diambil sebab tak sempat nak tangkap gambar semua buah dah berjaya ditelan.

buah-buah yang lain masih dalam perancangan. semoga kami dapat rasa semua buah sementara stok masih ada.


untuk adik-adik yang baru lepas SPM, selamat bercuti. kalau tengah fikir lagi nak masuk IPTA mana, dan teringin pengalaman macam akak ni, silalah pilih UPM sebagai pilihan masa isi borang tu ye. serious, tak rugi masuk UPM kalau dapat rasa semua kelebihan-kelebihan kat sini. syok....

Thursday, November 24, 2011

ini bukan virus

assalamualaikum...


gambar dekat atas tu jadi macam tu bukan sebab virus. tapi biasalahkan tangan gatal aku ade je nak tekan selagi tak log in uspot tu untuk online.

esok aku test. subjek paling dangerous dalam abad ini, anatomy and physiology of domestic animal.
baca nama subjek je pon aku dah seram. esok nak test, benda tu pon aku jadi nak buat main. jangan jadi macam aku.

tapi keseraman tu belum mencocok diri aku lagi sebab aku tengah tunggu azan isyak tadi. so aku study macam main-main je la. sekarang dah azan, nak sembahyang and be serious.

babai!

Sunday, November 20, 2011

appreciate!

i'm the kind that always tend to forget when i found something new in my life. seriously.

kadang-kadang bukan aku sengaja nak lupa. tapi 'something new' tu selalu distract aku untuk ingat dekat benda yang dah lama stay dengan aku.

tak de reason yang menarik kenapa aku post entry ni. dan reason sebenar dia sangat lah lame kalau korang tau.
tapi sebab yang lame ni lah bagi aku sedar betapa aku tak hargai sesuatu sampai aku menyesal macam ni. oh, ini tiada kena mengena dengan lovey dovey things ok. tapi prinsip ni boleh apply untuk lovey dovey things.


credit: google

see, i've lost it. and now I appreciate it.

sekarang jugak la baru nak menitik-nitik air mata bila bukak gambar, video ape semua.
kadang-kadang aku gelak dekat diri sendiri, gila ke ape aku ni tetibe nak sedih-sedih depan laptop. tapi seriously, masa benda tu ada, aku lupa, biar je. tapi bila dah tak de, baru nak explore seketol-seketol, lepas tu hadap sepanjang hari. 

mesti korang tak faham kan apa aku cakap. tak pe la, biar aku je yang faham. lame sangat untuk aku bagitau.

yang penting, appreciate apa sahaja yang berada depan mata anda sebelum benda tu dissappear. hilang dari pandangan mata anda.

Thursday, November 17, 2011

my little Chicken little

assalamualaikum...

dah lama sungguh aku tak bercerita pasal perkembangan ayam-ayam aku ek. biasalah, usahawan busy macam aku ni memang tak sempat nak update-update ni. *busy la sangat*

semenjak aku bela ayam ni, sense of responsibility aku sangat la meningkat naik dengan jayanya. banyak dah aku korban, korban cuti, korban  tenaga, korban masa, korban tidur, eh, korban cinta. ops... ini tipu. tiada percintaan berlaku antara aku dengan ayam mahupon orang disekelilingnya.

contoh korban tenaga dengan korban cuti
*nampak tak boot aku, wink*

aku bukan nak mengungkit tau. saja nak bercerita. bukan tak pernah orang tanya, buat ape je masa korang bela ayam selain bagi makan minum?
ni aku nak jawab ni, kitorang kemas reban, tanam itu ini, cuci-cuci, jadi penggali kubur, dan macam-macam lagi. ingat senang nak bela ayam? jangan tau nak gelak je bila aku bagitau aku ada bela ayam. susah tau...

ni pulak contoh korban tidur. baru lepas baik sikit dari demam aku dah kena main kejar-kejar dengan ayam. sepatutya i kena rest tau. muka tak dapat dipaparkan sebab i memang pemalu. hik hik.

ni ayam yang terpaksa aku kejar. kesian dorang tak cukup makan

macam tu lah korban-korban yang aku dengan kawan-kawan lain dah buat. eleh korban konon.
so, bila dah banyak berkorban macam ni, aku sangat berharap supaya ayam-ayam aku ni boleh membesar dengan sihat dan kuat. macam iklan milo pule. kalau boleh nak je aku bagi milo kat ayam ni tau.

tapi bila ada masalah macam ayam tak cukup makan sebab makanan ayam tak sampai sebab supplier tak dapat bayaran sebab orang yang sepatutnya bayar tapi tak bayar, tak membesar lah ayam-ayam tu. tak pasti nak salahkan pihak yang mana satu. ada korupsi berlaku kah? mangsanya, ayam jugak.

tak kisah la untung rugi bila nak jual nanti, tapi ayam-ayam ni sangat kesian sampai kaki aku pon dorang nak patuk sebab lapar, disamping rasa nak flying kick ayam sebab sukati serbu kaki aku. tapi dimaafkan la wahai ayam. aku tau korang lapar.
bukti kebuluran. kesian.
pic courtesy of Teng, my coursemate.

walau banyak cabaran yang kitorang hadapi masa sekarang, ni la yang jadi pengalaman kitorang bila dah grad nanti. bolehlah dengan bangganya aku cerita pasal ayam masa interview nanti. tak pon kalau ada sesape nak jadi usahawan ayam, boleh lah pakai pengalaman berharga ni. tapi seriously, kalau nak ayam-ayam anda hidup bahagia sehingga masanya untuk mereka disembelih, elakkan korupsi. berdosa.

sekian, salam perantauan, dari aku dan ayam.

Sunday, November 13, 2011

down fever

aku tak berniat nak jadikan blog aku tempat luahan perasaan. tapi aku tak tau nak cerita dekat siapa. for anyone reading this, until the end, thank you.

for the first time ever, in my life, in my school life, i got fever, and people ignoring me. yes, there's still my friend taking care of me, thanks. but still, i got the lonely feeling when nobody asking me whether i'm okay or not when i'm lying terribly on my bed.

i've said before, living with seniors is just burdened me. i'm not blaming them. seriously. i've entered boarding school since i was thirteen, but this is the first time i got a senior roommate. i'm not a person that easily close with person older than me especially girl, because i don't even have an older sister. so, it just so awkward for me to talk with them cheerfully just like what i did to my friends. and the effect, they don't even know i got fever, eventhough their bed was just like 3 meters than mine. yeah. true. this is why i said i'm being ignored.

when i was form five, i remember i got fever. like this time. cough, sneezing badly, flu... but my roommate taking care of me until i don't have any feeling to go home. i miss those time. when i got fever at home, everybody will treat me with the best treatment, ever. and now, i want to go home. being ignored really making me down. i'm not stress, just feeling down.

okay enough. i'm still grateful to have friends around me. but the only thing i want to hear is just people asking me whether i'm okay, or not. that is all.

p/s: english post like this mean you don't have to tell anybody about this okay. just random thought from me about my fever life today and yesterday. ignore grammatical error.

Saturday, November 12, 2011

Foreign students 'must learn conversational BM'

Foreign students 'must learn conversational BM'
Based on the above newspaper excerpt, write your perspective towards the suggestion of implementing conversational Bahasa Malaysia as a compulsory subject for international students in Malaysia. 

i) State your position (agree or disagree) on this matter and explain your reasons. 
ii) As a student in a higher learning institution, do you think this implementation will also benefit the local students?

Hi guys!!!
This time, I totally agree with the suggestion of implementing conversational Bahasa Malaysia as a compulsory subject for international students in Malaysia. First of all, I’ve been in the same class with some foreign students especially students that come from Middle East. During the class, they have troubled us not just because they can’t understand Malay, but they also don’t even understand English when they always asking the lecturer the same thing until the class were disturbed. Its not that we don’t like them asking question but when they don’t understand Malay, things will look very complicated to them. Other than that, the foreign students have trouble communicating with other people outside the universities because not all Malaysian especially golden ages know how to speak English. As a student in a higher learning institution, I think this implementation will also benefit the local students because when they can speak Malay, they can understand easily what we are talking and we can help each other if we have problem in the class. Besides, the most important thing if they can speak Malay, they can promote this language when they return to their countries!  

so guys, what do you think???

p/s: aku demam. tapi assignment kene buat jugak. so, ignore any grammatical error. 

Wednesday, November 9, 2011

Rapper: Malaysian VS ************

namakan siapa yang aku nak ***** tu. aku pon tak de idea nak bandingkan dengan siapa.



thanks to Mat Luthfi sebab ingatkan aku pasal benda ni.

pagi tadi, bukan pagi tadi je. semalam, hari tu, minggu lepas dan banyak lagi masa-masa lain, kebanyakannya masa aku naik kereta atau bas la. or better said, time-time yang aku boleh terdengar stesen radio Malaysia. waktu lain jangan harap la... sebab ada kenderaan-kenderaan ni la aku boleh tau banyak lagu Melayu.

aku tulis ni bukan nak ulas pasal Mat Luthfi atau nak komen-komen lirik yang songwriter dah tulis even kadang-kadang aku setuju jugak dengan beliau. tu pendapat beliau. biarlah, mungkin imaginasi mereka terlebih, lalu lahirlah lirik-lirik yang penuh dengan simile, hiperbola, peribahasa, simpulan bahasa semua tu. tak kisahlah. adatlah lagu cinta. mesti la nak lebih-lebih sikit.

yang pasti semenjak dua tiga menjak ni, aku perasan banyak lagu Melayu yang ada rap. bagus la, mungkin rap tu menunjukkan tanda kemajuan sebuah industri muzik tu.

tapikan tapikan,
kenapa semua rentak rap dorang sama je? tak percaya, dengarlah semua lagu-lagu yang ada rap yang baru. bunyi macam bersajak pon ada, mungkin dorang memang betul bersajak, dimaafkan la. tapi serius, rentak semua sama.

aku bukanlah pakar muzik ke pengkritik muzik ke apa, tapi kalau nak banding lagu dalam Malaysia yang ada rap, lagu zaman-zaman aku sekolah dulu lagi sedap nak dengar. contoh, lagu VE and Ruffedge, Khayalan. serius aku addicted dengan rap dia satu masa dahulu. dia ada rentak dia sendiri. tak de la lebih kurang je dengan lagu-lagu lain. rap pon ada rentak apa. jangan la kata kalau rap je mesti rentak yang sama.

itu baru banding dengan lagu Malaysia. kalau banding, dengan lagu overseas?

yes, bukan semua lagu dari overseas tu sedap. bukan semua rapper hebat. tapi kalau dah nak jugak masuk industri muzik tapi tak boleh nyanyi sebab suara tak sedap, try as much as you can to perform the best without singing. boleh je.

nak tengok, best rapper yang aku maksudkan?

tekan play dulu.



aku tak maksudkan yang kpop ni bagus and korang kene buat macam ni baru style or so on so on. no...
 but they are seriously amazing. tak tipu.

tengok dekat first rapper yang pakai kot labuh tu. at first, he can't really sing. but he try his best to be the signature rapper of this group, and now, he can even sing while rapping! oh ye, dia ni la yang melambai-lambai dekat tepi page aku tu.



lagi sorang rapper tu, tak ke rasa ke dia memang super best, semua rap tu tak rasa bosan langsung. even aku tak faham maksud dia tapi aku enjoy dengar dia rap.

kenapa aku ambik video yang live? so korang boleh tau, tu memang suara real dorang. tak de la dalam radio beria rap sekali live, suara tak dengar langsung sebab dah semput.

suka hati lah nak tengok group mana sekalipon, tak kisah. tapi at least berlatih dulu. jadikan verse-verse rap tu menarik untuk didengar. ini tak, nak termuntah aku dengar rap yang boring dan tak sudah-sudah tu.

dah. aku komen banyak lagi karang ada je la yang tak puas hati dengan aku. ni pendapat aku ok. kalau korang rasa rapper yang ada dekat Malaysia ni dah cukup bagus, tak pe. aku tak kisah...

Monday, November 7, 2011

Allah selamatkan kamu...

semoga Allah selamatkan aku juga.

amin...

First of all, Happy Eid-Adha to all my Muslim friends, selamat makan daging banyak-banyak. bagi yang ada penyakit gout, sila bawa bersama air mineral kemana sahaja anda pergi.
buat yang beraya sebagai perantauan sama ada di UPM atau mana sahaja, semoga pengorbanan anda tak pulang ke kampung halaman membawa seribu erti yang amat mendalam. ewah!

second of all,
happy birthday!!!
to my friend, Muna Munirah who was born on 7 november,and happy belated birthday to Aisyah, born on 3 november. happy 20!! aku je yang belum 20 lagi.




tak lupa juga kepada my beloved Nishikido Ryo, also born on 3 november. tanjoubi omedettou!!!

hemsemkan teman lelaki saya? *wink* walau awak dah 27 tahun, saya tetap sukakan awak. sweet kan... *muntah*

dan kepada sesiapa yang aku mention atau tak, thanks to your mother for bring all of you to this world. thanks for being my friend and my boyfriend. aawww!

terlambat sikit sebab aku malas nak post dekat rumah. ramai sangat orang nak baca.

Tuesday, November 1, 2011

dosa anda tanggung sendiri. jangan sampai orang lain perlu menanggung dosa kerana anda

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

panjang ye tajuk saya di atas itu.

baiklah,
apa khabar semua?

pada hari ini, juga sempena nak dekat raya haji ni, saya akan membincangkan tajuk yang panas lagi hot juga membara iaitu 'dosa anda tanggung sendiri. jangan sampai orang lain perlu menanggung dosa kerana anda'. entry kali ini tidak ditujukan kepada sesiapa secara spesifik ya. cuma sedikit perbincangan untuk membaiki diri kita semua. saya juga ingin sedikit pahala. ye dak...

ok. finish mode ustazah. tukar kepada mood hanani.

okai! wassup!

astaghfirullah...

salah channel. kejap-kejap.

okai... sedikit repekan untuk aku mulakan entry ni.
bukan sedikit. aku tau.

sebelum aku start dengan panjang lebar lagi. cuba perhatikan gambar ni. apa pendapat korang?

saje bubuh watermark.
 kot ade orang nak pakai gambar ni jadi rujukan. 
boleh femes sket karya aku ni.


itu adalah gambar sistem 4 lipatan. maaf, aku tak ambik seni visual masa SPM. lukisan memang fail. lipatan pon tak sama rata, ada hati nak melukis.

entry ni aku tujukan khas dekat orang yang tidak menutup aurat dengan sempurna. no offense tau. bukan spesifik. tapi kalau yang dah menutup aurat, nak baca pun tak pe. boleh-boleh. boleh jugak la bacakan untuk member-member korang yang terbabit dengan post aku ni.

ok, memang aku dah cakap tadi, entry ni tak spesifik, tapi aku nak limitkan jumlah orang yang tak tutup aurat tadi kepada orang yang tak menutup aurat dengan sempurna dan bersaiz XXL++.

dah tengok? so, apa pendapat korang?

ni pendapat aku,

kalau anda bersaiz XXL++, janganlah teringin memakai baju bersaiz S,M atau L, kerana sistem 4 lipatan anda akan terserlah dengan jayanya. anda tak malu? tapi saya malu. saya malu bila lihat orang lelaki yang bukan muhrim anda tersenyum-senyum melihatkan view anda yang sebegitu.

macam yang aku cakap dekat tajuk yang beria panjang kat atas tadi. dosa anda, tanggung sendiri. jangan bagi orang lain dapat sekali dosa sebab anda.
anda dah ada satu dosa tercatat sebab tak tutup aurat dengan betul, tapi sebab anda, orang lain juga dapat dosa melihat aurat bukan muhrim, dosa mengumpat, dan banyak lagi dosa mungkin tercipta.

lagi satu. kebanyakan legging yang terjual di pasaran adalah sesuai untuk kaki wanita yang bersaiz S,M dan L.   jika anda bersaiz XXL++, legging tersebut akan kelihatan seperti stokin nipis! sebab? benang legging yang rapat tu dah dijarakkan oleh saiz kaki anda.

memalukan... aku yang perempuan ni tengok pon malu. tak teruja langsung. pakai t-shirt saiz S yang pendek then pakai legging yang macam stokin memang tak menarik. bukan aku nak mengata, tapi kenyataan. kenyataan yang kita kena terima walau pahit untuk ditelan. ewah!

aku sebagai perempuan yang gemar menjaga hati orang lain semenjak dua menjak ni, confirm takkan tegur depan-depan. so, kalau terbaca. berubahlah. itu mungkin pilihan anda untuk terus mendapat dosa tidak menutup aurat, tapi kesian la dekat orang lain. bukan dorang sengaja nak mengata, tapi kalau dah view tu memang tak menyelesakan pandangan, memanglah sangat mengundang umpatan orang ramai.

sekian, Wabillahi Taufik Wal Hidayah. Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

klik jika anda berminat

Related Posts with Thumbnails